Beta-glyukan tabiiy polisaxariddir. Beta glyukanning asosiy ta'sir mexanizmi immun tizimining hujayralarini (makrofaglar, T-hujayralar va boshqalar) rag'batlantirishdir. Shilliq pardalarda sekretor immunoglobulin A (IgA) darajasini oshiradi, bu patogenlarning organizmga kirishidan himoya qilishda muhimdir. To'g'ridan-to'g'ri makrofag reseptorlari bilan o'zaro ta'sir qiladi, bu esa nospesifik himoya mexanizmlarini faollashtiradi va o'ziga xos immun reaktsiyasini rivojlantiradi, sitotoksik makrofaglarni faollashtiradi, makrofaglar tomonidan interleykin-1 ishlab chiqarishni ko'paytiradi, T-limfositlarni rag'batlantiradi, boshqa sitokinlar ishlab chiqarishni ko'paytiradi, qotil hujayralarni faollashtiradi, qonda o'tkir fazadagi oqsil miqdori oshiradi. Shu bilan birga, beta-glyukan immun reaksiyalarini optimallashtiradi va yallig'lanishga qarshi xususiyatlarga ega: faollashuvning yuqori darajasida yallig'lanishga qarshi sitokinlar - interleykin-6 va interleykin-12 sintezini to’xtatadi va interferon sintezini kuchaytiradi. Natijada, beta-glyukan immun tizimining disfunksiyasi bilan kechadigan o'tkir va surunkali kasalliklarning aksariyatida samaralidir. Beta-glyukan shuningdek, lipidlar almashinuviga ijobiy ta'sir ko'rsatadi, xolesterin va qon glyukoza darajasini pasaytiradi, antioksidant xususiyatlarga ega va ichak mikroflorasini normallashtirishga yordam beradi.
Laktoferrin bakteriya qarshi, vurusga qarshi va immunomodulyator, antioksidant, yallig'lanishga qarshi ta'sirga ega. Bakteriya qarshi faollik ikkita mexanizmga bog'liq: infeksiya to'plangan joylarda temirning bog'lanishi tufayli, bu mikroorganizmlarni ushbu mikroelementdan mahrum qiladi va bakteriostatik ta'sirga olib keladi va LF molekulasining yuqumli mikroorganizmlar bilan bevosita o'zaro ta'siri tufayli. LF tarkibidagi musbat zaryadlangan aminokislotalar bakteriaya, virus, zamburug’ va parazitar membranalardagi anion molekulalari bilan o'zaro ta'siri tufayli mikroorganizmlarga zarar etkazadi. Laktoferrin virusga qarshi xususiyatlarga ega, zararlangan hujayra bilan emas, balki to'g'ridan-to'g'ri virusning o'zi bilan bog'lanadi, virusning hujayraga kirishini oldini oladi. Virusga qarshi faollikning yana bir mexanizmi virus retseptor va ko-retseptor sifatida foydalanadigan zararlangan hujayra molekulalarini bog'lashdir. Yana bir bilvosita mexanizm laktoferrin tomonidan immun jarayonlarini tartibga solishidir.
LF ning vurusga qarshi faolligi RNK va DNK viruslarning keng doirasiga - herpes simplex virusi, gepatit S va B viruslari, sitomegalovirus, adeno, rota va polioviruslar, OITVga nisbatan aniqlandi. LF nafas olish kasalliklari, gripp, virusli gastroenterit uchun terapevtik ta'sirga ega, anion xususiyatiga ega glyukozaminoglikanlar bilan bog'lanib, viruslarning hujayralarga kirib borishini oldini oladi.
Laktoferrin shuningdek zamburug’ga qarshi,
saratonga qarshi, allergiyaga qarshi va radioprotektiv xususiyatlarga ega.
Laktoferrin ruxning so'rilishini yaxshilaydi va shu bilan ruxning mikroblarga
qarshi, vurusga qarshi, yallig'lanishga qarshi ta'sirini kuchaytiradi.
Laktoferrin bakterial vaginozli bemorlarda intravaginal qo'llanilganda
Gardnerella, Prevotella va Lachnospira miqdorini kamaytiradi, Lactobacillus
miqdorini oshiradi. Gram-musbat, gram-manfiy bakteriyalarga va ba'zi
aktinomitsetlarga nisbatan antibakteriyal faollikni ko'rsatadi.