Yaroqlilik muddati (oy) | 24 |
1ml tarkibida 2 milliard tirik bakteriyalar mavjud:
Laktobakteriyalar (Lactobacillus acidophilus, casei, rhamnosus, helveticus, plantarum),
bifidobakteriyalar (Bifidobacterium breve, bifidum, longum), lactococcus lactis; Streptococcus
thermophilus.Lakto- va bifidobakteriyalar oqsillar, yog'lar va murakkab uglevodlarni parchalash jarayonida, safro kislotalari almashinuvida, shuningdek K va B vitaminlari, foliy va nikotin kislotalarning sintezida ishtirok etadi. Ular muhim aminokislotalarning sinteziga hissa qo'shadilar, ularning ishtirokida kalsiy tuzlari, D vitamini yaxshiroq so'riladi, ular ovqat hazm qilish va so'rilishida faol va bevosita ishtirok etadilar, ovqat hazm qilish bezlarining sekretor funksiyasini va ichak harakatini yaxshilaydilar.
Lakto- va bifidobakteriyalar hujayraviy immunitetini va immunoglobulinlarni ishlab chiqarishni faollashtiradi, kasalliklarning uzoq muddatli shakllarining rivojlanishiga to'sqinlik qiladi.
Immunostimulyator xususiyat ularning hujayra devorida immunomodulyator ta'sirga ega peptiglikanlar va teyxoik kislotalarning mavjudligi bilan bog'liq.
Laktobakteriyalarning afzalligi me'da shirasi va safro kislotalari ta'siriga yuqori chidamlidir, shuning uchun oshqozonning kislotali muhitida 30 daqiqadan so'ng mikroorganizmlarning taxminan 80% omon qoladi. Sinprojadagi bakteriyalar ichak devorining reseptorlariga yopishib olish va profilaktika yoki davolash kursi tugaganidan keyin 7-15 kungacha tirik qolish qobiliyatiga ega. Bundan tashqari, laktobakteriyalar vaginal epiteliya glikogenini sut kislotasiga metabolizasiya qilish orqali vaginal mikroflorani tiklashda muhim rol o'ynaydi, bu esa vaginal pH ni3,8-4,2 darajasida ushlab turadi.
Sut kislotasi laktokokk (Lactococcus lactis) sut kislotasi hosil bo'lishiga va patogen mikroflorani bostirishga yordam beradi.
Termofil streptokokk (Streptococcus thermophilus) oziq-ovqat mahsulotlarini yaxshiroq hazm qilishga, tananing kurashuvchangligini oshirishga yordam beradi va yallig'lanishga qarshi ta'sirga ega.
va boshqalar fonida);
- immunitet va tananing kasalliklarga umumiy qarshiligini oshirish;
- antibiotiklar bilan davolash paytida va undan keyin rivojlangan disbiyoz (mikroflorani tiklash
va normallashtirish uchun);
- ovqat hazm qilish yetishmovchiligi sindromi (diareya, ich qotishi, qorin dam bo'lish, kekirish,
og'riq, og'irlik, jig'ildon qaynash va dispepsiyaning boshqa belgilari);
-oshqozon-ichak traktining bakterial infektsiyalari (kompleks terapiyaning bir qismi sifatida);
-o'zgarishi, sayohat va boshqa sabablar bilan bog'liq o'tib ketuvchi ichak ovqatlanishning
disfunksiyalarining (diareya yoki ich gotishi) oldini olish va davolash;
- sut laktoza hazm qilaolmaslik;
- teri kasalliklarida teri mikroflorasini yaxshilash;
- psevdomembranoz kolitning oldini olish uchun (antibiotik terapiyasi fonida Clostridium
difficile sabab bo'lgan).
O-1yoshgacha |
kuniga 5tomchidan |
1- 6 yoshgacha |
1- 6 yoshgacha |
kuniga 5tomchidan |
2-3mahal |
6 - 12 yoshgacha |
kuniga 10 tomchidan |
2-3mahal |
12 yoshdan kattalarga |
kuniga 20 tomchidan |
2-3 mahal |