Laktobakteriyalar (Lactobacillus acidophilus, casei, rhamnosus, helveticus, plantarum) normal metabolizm jarayonida sut kislotasini hosil gilishi, lizozim, antibiotik faolligi bo'lgan boshqa moddalarni ishlab chiqarishi va ichak mikroflorasining 85-95% tashkil etadigan bifidobakteriyalarning o'sishiga yordam beruvchi kislotali muhitni yaratadi. PH muhitining o'zgarishi(kislotali yo'nalishda) antibakterial ta'sirga ega va ichak harakatini yaxshilaydi. Organik kislotalar, bakteriosinlar (yuqori molekulyar og'irlikdagi antibiotiklar) ishlab chiqarilishi tufayli lakto - va bifidobakteriyalar patogen va shartli-patogen mikroorganizmlarga qarshi aniq antagonistik faollikni namoyish etib, oshqozon - ichak traktini patogen mikroorganizmlarning ta'siridan himoya qiladi. Ular E. Coli, H. Influenzae, Campilobacterjejuni, Salmonella, Shigella, streptococcus, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori kabi patogen mikroorganizmlarga ularning o'sishini to'xtatadi va enterositlarga birikishini oldini oladi.
Lakto- va bifidobakteriyalar oqsillar, yog'lar va murakkab uglevodlarni parchalash jarayonida, safro kislotalari almashinuvida, shuningdek K va B vitaminlari, foliy va nikotin kislotalarning sintezida ishtirok etadi. Ular muhim aminokislotalarning sinteziga hissa qo'shadilar, ularning ishtirokida kalsiy tuzlari, D vitamini yaxshiroq so'riladi, ular ovqat hazm qilish va so'rilishida faol va bevosita ishtirok etadilar, ovqat hazm qilish bezlarining sekretor funksiyasini va ichak harakatini yaxshilaydilar.
Lakto- va bifidobakteriyalar hujayraviy immunitetini va immunoglobulinlarni ishlab chiqarishni faollashtiradi, kasalliklarning uzoq muddatli shakllarining rivojlanishiga to'sqinlik qiladi.
Immunostimulyator xususiyat ularning hujayra devorida immunomodulyator ta'sirga ega peptiglikanlar va teyxoik kislotalarning mavjudligi bilan bog'liq.
Laktobakteriyalarning afzalligi me'da shirasi va safro kislotalari ta'siriga yuqori chidamlidir, shuning uchun oshqozonning kislotali muhitida 30 daqiqadan so'ng mikroorganizmlarning taxminan 80% omon qoladi. Sinprojadagi bakteriyalar ichak devorining reseptorlariga yopishib olish va profilaktika yoki davolash kursi tugaganidan keyin 7-15 kungacha tirik qolish qobiliyatiga ega. Bundan tashqari, laktobakteriyalar vaginal epiteliya glikogenini sut kislotasiga metabolizasiya qilish orqali vaginal mikroflorani tiklashda muhim rol o'ynaydi, bu esa vaginal pH ni3,8-4,2 darajasida ushlab turadi.
Sut kislotasi laktokokk (Lactococcus lactis) sut kislotasi hosil bo'lishiga va patogen mikroflorani bostirishga yordam beradi.
Termofil streptokokk (Streptococcus thermophilus) oziq-ovqat mahsulotlarini yaxshiroq hazm qilishga, tananing kurashuvchangligini oshirishga yordam beradi va yallig'lanishga qarshi ta'sirga ega.